Batteridrottningen besökte Borlänge: ”Mina dalarötter har väglett mig”

10 december 2022 11:30

Entrepenör, innovatör, VD, företagsledare – Doktor Christina Lampe- Önnerud från Ludvika skulle kunna få många namn. Hon gästade Dalarna Science Park i Borlänge förra veckan för att sprida kunskap och inspirera i det ämne hon brinner allra mest för: Hållbarhet.

Linda Mankefors

Doktor Christina Lampe Önnerud vill se tydligare ramverk från politiken för att underlätta innovation. Bild: Linda Mankefors

Klockan är åtta på morgonen amerikansk tid. Christina Lampe-Önnerud låter pigg, svarar på en halv signal när Pralin når henne i sitt hem utanför New York. En dag senare ska hon föreläsa hos Dalarna Science Park – en samlingsarena för företagande och innovation – men för att hinna med en pratstund så blir det via etern, i en mobiltelefon med litium-jon batteri. En viss ironi, för “batteridrottningen”.

Hon skrattar åt namnet hon ibland får.

Jag ser det som ett kärleksfullt smeknamn som uppskattar lite av det arbete jag gjort genom åren, både i Sverige och USA. Det är roligt om man kan inspirera fler att delta i det här hållbarhetstänket, vara del av lösningar och driva det med engagemang.

Engagemanget, det har funnits där hela tiden. Redan som 15-åring skrev hon en insändare till Nya Ludvika tidning om hållbarhet. Den allra första insändaren hon skrev blev startskottet på att försöka påverka världen.

Den handlade om solkraft och uppmuntrade folk som kunde ta till vara på det här. Min tes då var “hur kan ni vara så missnöjda med att det är så låg effektivitet på solkraft när vi alla redan vet att det behövs väldigt lite sol för att driva en hel stad?” Det var sant då, och det är sant nu.

Inför mer än 90 åhörare berättade Christina Lampe-Önnerud om de akuta utmaningar världen står inför gällande klimatförändringar. Bild: Linda Mankefors

På den vägen fortsatte det. Christina har en imponerande meritlista som knappt går att sammanfatta. Sommarprat i P1, TED Talks, över 80 patent, filosofie doktor i oorganisk kemi, grundare av två miljardföretag, batteripionjär, utsedd till Årets svenska kvinna, medalj av konungen, för att nämna en del.

Hon började sin akademiska karriär vid Uppsala universitet och fortsatte forskningen vid MIT i Boston. 2005 grundade hon batteriföretaget Boston Power med målet att förbättra säkerheten för batterier.

Boston Power tog hon farväl av 2018, men först efter att ett batteri åkt med upp till månen i ett projekt av rymdmyndigheten NASA.

Staten New York har för några år sedan inlett ett samarbete med Christinas nuvarande företag Cadenza Innovation för att effektivisera sin energianvändning.

Men hur tidigt började engagemanget egentligen? Redan i lågstadiet visar det sig, när Christina drömde om att förändra världen.

Mina klasskamrater i Ludvika känner väl till att jag redan i andra klass skrev en teater där vi alla var blommor och i harmoni och hade skapat en bättre värld för i oss själva, som min snälla fröken lät mig sätta upp i skolen, berättar hon och skrattar.

Christina Lampe-Önnerud har nära till skratt när hon pratar om batteriteknikens framgångar. Bild: Linda Mankefors

Dialekten är tydlig, den finns kvar. Kanske för att Christinas man också är från Ludvika, och att de besöker Christinas och hans familjer regelbundet.

Dialekten och attityden, det kommer man nog aldrig bli av med.

Hinner du besöka Ludvika denna gång?

Tyvärr inte denna gång, jag ska vara tillbaka i Washington D.C. på måndag.

Det har varit en exalterande, och samtidigt frustrerande, livsresa. När hon nu talar inför engagerade företagsledare och allmänheten så finns det ett helt annat intresse och medvetenhet om det akuta läget med klimatförändringarna än när hon startade.

Men Christina vill inte fokusera på det negativa som varit utan allt det positiva.

Det känns härligt att det är så många som engagerar sig i de här frågorna. Man kan binda upp sol, vind och ännu mer med batteri. Man kan göra de här elnäten vi har i olika delar av världen mer effektiva med batterier samtidigt som man minskar utsläppen.

Litium-jon batteriet är idag den dominerande batteriteknologin, men har säkerhetsbrister. Det menar hon hennes företag lyckas göra något åt med billigare, enklare och säkrare batterier. Batterier som helt enkelt inte exploderar.

Ta en mobiltelefon, där är batterierna så små och händer det något så är det inte så farligt. Men när man gör de här stora batterierna till elbilar eller kraftanläggningar, då blir det en annan liga. Då har den nuvarande industrin bara ett val, det är att bygga säkerhetssystem runt batterierna. Men eftersom jag brinner för hållbarheten mer än nästan något annat, så har jag dedikerat ett antal år nu till att ta fram produkter där detta inte behövs.

Det är enormt stora siffror forskaren och innovatören presenterar. Som att USA bedömer ett fördubblat energibehov på bara 4-7 år. Eller att batteriindustrin i snar framtid kommer att ha en omsättning på en triljard kronor om året, det vill säga tusen miljarders miljarder.

När man lyssnar på Christina så finns det en stark tro på utveckling och innovation. Om det ges rätt förutsättningar. Hon passar samtidigt på att poängtera vikten av samarbete mellan privata företag, och politiken.

En sådan här massiv förändring kan man inte göra med bara företag; man behöver även det politiska nätverket. Om politikerna inte vill sätta upp ramverk som är enkla och tydliga, då kommer det inte fungera. Det måste ges förutsättningar.

FAKTA

Dr. Christina Lampe-Önnerud

Ålder: 55

Bor: Connecticut, utanför New York city

Familj: Två barn, två hundar, en man

Yrke: VD, global innovatör

Senast lästa bok: “The messy life of book people” av Phaedra Patrick

Senast köpta teknikpryl: Mobiltelefon (iPhone)

Vad hoppas du på härnäst?

Att samhället tar emot uppfinningar som förbättrar och samarbetar mer, att vi inte bara håller kvar vid etablerade tankesätt. Det är så viktigt. Det är därför jag är stolt och ödmjuk att jag kommer tillbaka till Dalarna, för dalakulturen är duktig på det. Jag hoppas att dalfolket med öppna ögon och mycket arbetsvilja kan ta sig an lite av den här problematiken.

Hon menar att vi måste bli bättre på att undvika “bruset” som distraherar och prata om det som verkligen spelar roll, och inte låsa fast oss vid en enda tekniklösning, eller ett misslyckande. Det kräver också ett personligt ansvar.

Apropå det personliga ansvaret, en del kan ha invändningen att du tar flyget till Sverige för att föreläsa…

Det där är ett jättebra fråga. Naturligtvis är det inte bra att släppa ut brända fossila bränslen, men man måste fundera på helheten. Man blir blind på den lilla datan, vad är det vi försöker återkomma.

Låt oss säga jag träffar tusen personer. Om jag inspirerar bara hundra personer att verkligen ta fart att verkligen göra något istället för inget. Då tror jag det är mycket mer värt.

Vad anser du är viktigast just nu?

Trots motgångar och sent agerande av omvärlden så tror Christina mycket på framtiden, och spred en positiv hoppfullhet under föreläsningen. Bild: Linda Mankefors

Det är ett sånt allvarligt läge så jag ägnar mycket tid åt globala frågor. Jag har varit extremt aktiv i World Economic Forum och har suttit som ordförande i deras framtida energiutskott i många år. Jag har fortsatt jobba med insiktsfulla grupper, några tillsammans med media. Men jag har också funnit många diskussioner måste ske bakom lykta dörrar där ledare måste få sanningsenliga svar.

Christina har numera dubblelt medborgarskap, amerikanskt och svenskt. Hon har valt att engagera sig både i Europa och USA och ser det som en skyldighet att göra något.

Där har mina dalarötter väglett mig. Jag förstår att min uppväxt var priviligierad. Och jag brinner för att vara den som hjälper alla, att ha ett hjärta i det man gör.

Så att hon klämde in en “Women’s power hour” som lunchmöte under dagen föll sig naturligt. Knappt hundra andra framgångsrika kvinnor deltog.

Det är ganska få kvinnor som har lyckats i ledarskapsroller. Jag kan inte säga jag har alla svar på det här men jag kan dela med mig av framgångar. Jag har känt genom åren att det är mycket svårare än någon av oss egentligen vill prata om. Det är till exempel väldigt få kvinnor som står med på patent.

Hur kommer det sig tror du?

Att vara kreativ kräver att någon lyssnar på en.

Har det blivit bättre?

Jag tycker faktiskt inte det. Men jag kan berätta om vad jag tycker har varit svårt och de lösningar jag sett. Om det kan hjälpa några så är det fantastiskt.