Batteridrottningen tecknar nytt avtal – nu kommer hennes uppfinning till solcellstäta Australien
Veckans AffärerFörst Kina, nu Australien. Christina Lampe-Önnerud tecknar ett andra licensavtal för sin smarta batterilösning med Energy Renaissance.
Publicerad 2019-02-19 15:15 av Jill Bederoff
”Startskottet går imorgon, onsdag. Då ska de ha en presskonferens där jag ska medverka och prata med några av deras strategiska partners.”
Läs även: Batteridrottningen som kan förlänga Teslas körsträcka med 70%: ”Det här pratar jag och Musk om”
Energy Renaissance grundades 2015 av en grupp personer från elkraftsindustrin med relativt liten kunskap om batterier. Nu kommer de båda bolagen att jobba tillsammans med att integrera Cadenzas teknologi i de batterifabriker som kommer att byggas runt om i Australien, beroende på vilka delar av landet som visar intresse.
Syftet med batterierna är att lösa utmaningen med att lagra all den solenergi som landet genererar.
”Australien har gjort en jättesatsning på solceller i hemmen. Idag har 25 procent av alla hushåll solenergi. Nästa steg är att satsa på lagring, vilket de nu vill göra genom att skapa en inhemsk batteriindustri. Hittills har de ju importerat batterier från Asien.”
Upplägget i avtalet liknar det som som förelåg i bolagets avtal med kinesiska BAK som tecknades i höstas.
”Vi får en summa pengar för den teknologiöverföring vi gör där Energy Renaissance får tillgång till våra patent och där våra team arbetar sida vid med deras team och hjälper till med allt från praktiska detaljer till vilken kemi de ska välja för att passa det fuktiga och varma klimatet.”
I nästa steg, när produktionen kommer igång, utgår licensavgifter. Exakt när det kan tänkas ske kan Christina Lampe-Önnerud inte säga men menar att det generellt brukar ta mellan 18 och 24 månader från start till lansering.
Vilket av era två avtal kommer att börja generera intäkter först?
”Det blir ett ganska jämnt race. Men de kan också ha nytta av varandra – om någon av dem får en väldigt stor beställning så kan de samarbeta.”
Det finns ett stort intresse för Cadenzas teknologi, men som ett litet bolag med begränsade resurser kan bolaget inte ta sig an hur många licenstagare som helst samtidigt. Men nästa år hoppas Christina Lampe-Önnerud få till ett tredje avtal.
”Det är viktigt att man stannar kvar i överlämnandet tillräckligt länge. Då kommer man fortare till intäkter.”
Mer läsning: Enormt drag på svensk vindkraft – väntas fördubblas på bara några år