Först på VA: Svenska batteridrottningen tecknade just sitt första kommersiella avtal – med Kinas batterikung

Veckans Affärer

Efter flera år av utveckling har Christina Lampe-Önnerud tecknat ett jätteavtal med en av de tio största batteritillverkarna i världen.

“Jag har haft tur och lyckats vara på rätt ställe och uppmärksammats av industrigiganterna. Tyvärr är alla dessa bolag noterade så jag kan inte avslöja vilka aktörer det handlar om. Jag är ganska hoppfull att vi kan komma tillbaka om ett år och berätta. Men vi styr inte riktigt över agendan”, sade hon då.

Nu står det dock klart att en av dessa var kinesiska BAK, eller Battery King som förkortningen står för. BAK är enligt Christina Lampe-Önnerud en av de tio största batteritillverkarna i världen.

“Det är ett jättestort avtal. Vi satsade på att ta en av de största och det har vi lyckats med”, säger hon efter att just kommit tillbaka från Kina till USA där hon bor och verkar med sitt företag Cadenza.

“För oss var det viktigt att den första licenstagaren var någon inom industrin. Jag har inte jobbat med BAK tidigare men det var verkligen fantastiskt när de ringde mig för en och en halv månad sedan med beskedet att de var supernöjda med de tester de gjort med vår supercell.”

Med start från början av nästa år kommer BAK att börja sälja batterier med Cadenzas
supercell som ger bättre säkerhet, mer energi per volym till en lägre kostnad än dagens lösningar, främst i Kina men så småningom även på export.

“Kina är världens största elbilsmarknad, där BAK sitter på ett av de mandat som staten utfärdat att få leverera batterier. Med nuvarande utveckling väntas 65 procent av all produktion av litiumjonbatterier gå till Kina.”

För två år sedan lyfte Christina Lampe-Önnerud äntligen på locket till den uppfinning som hon och det övriga teamet på Cadenza forskat fram under fyra års tid.

Hon beskrev uppfinningen som en energilegobit för ingenjörer.

“Det handlar om ett nytt sätt att paketera energi. Vi har kunnat placera battericylindrarna tätare och satt dem i en keramisk insats med både termisk isolering och ett brandsläckande material. Denna insats har vi placerat i en aluminiumburk för att få optimal kylning. Genom den här lösningen har vi kunnat ta bort en massa onödiga komponenter och få ut mer energi per volym.”

För att beskriva den högre effekten gav hon följande exempel:

“Om vår batterilösning placeras i en Tesla skulle den kunna öka körsträckan med 70 procent. Till lägre kostnad.”

Trots att licensavtalet med BAK bedöms vara tillräckligt för Cadenza att leva gott på kommer det inte att bli företagets enda.

“Det finns ett antal stora spelare som tänker just nu. Vår dröm är att den här plattformen blir en ny global standard. Jag tror att vår nästa stora deal blir med en till gigant eller med entreprenörer som gått samman i olika konstellationer.”