Cadenza Innovation Founder & CEO Christina Lampe-Onnerud will discusses Li-ion Battery Energy Storage innovations at the upcoming Association of Energy Engineers Connecticut Chapter meeting on Wednesday, June 5th, 2024.   Click here to learn more.

Svensk batteridronning med gjennombrudd: Det var virkelig fantastisk da de ringte meg

Dagens

Publisert: 

Etter flere års utvikling har svenske Christina Lampe-Önnerud (innfelt) og hennes selskap Cadenza underskrevet en kjempeavtale med kinesiske Bak.
Etter flere års utvikling har svenske Christina Lampe-Önnerud (innfelt) og hennes selskap Cadenza underskrevet en kjempeavtale med kinesiske Bak. (Foto: Faksimile: Baks hjemmeside og Cadenza)

Første kommersielle avtale i boks.

Etter flere års utvikling har svenske Christina Lampe-Önnerud og hennes selskap Cadenza underskrevet en kjempeavtale med en av verdens ti største batteriprodusenter, skriver Veckans Affärer (VA).

Produsenten det er snakk om er kinesiske Bak, eller Battery King som forkortelsen står for. Bak har i dag to batterifabrikker med en samlet kapasitet på åtte gigawattimer, men skal ifølge Christina Lampe-Önnerud øke til 20 gigawatt.

I markedet fra neste år

Det er ventet at Bak vil starte salg av batterier med Cadenzas superceller allerede fra begynnelsen av neste år. Kina er verdens største elbilmarked og satser stort på batteriproduksjon. Med nåværende utvikling er det ventet at Kina vil få 65 prosent av all produksjon av litiumbatterier.

Christina Lampe-Önnerud har doktorgrad i organisk kjemi, og startet et batteriselskap i garasjen allerede i 2005. Ifølge Dalarne Tidning tapte hun imidlertid kontrollen over selskapet til kinesere, og begynte i stedet i toppjobb hos verdens største hedgefond Bridgewater.

I et eksklusivt intervju med Veckans Affärer i 2016 sa Lampe-Önnerud at man etter fire års forskning i hennes nye selskap Cadenza Innovation nå var kommet i mål med oppfinnelsen av et litiumbatteri som skulle kunne hamle opp med det meste på markedet.

“Hvis vår batteriløsning plasseres i en Tesla så vil den kunne øke kjørelengden med 70 prosent. Til en lavere kostnad” sa Lampe-Önnerud til VA. Ifølge batteridronningen skal det dreie seg om en helt ny måte å «pakke inn» energi på.(Vilkår)