Teknikens Värld: Nytt batteri ger elbilar längre körsträcka

Media Coverage

Teknikens Varld logo

En nyutvecklad batterilösning skulle kunna ge en Tesla hela 70 procent längre körsträcka. Högre effekt till lägre kostnad, tar mindre plats och är säkrare än dagens lösningar.

tesla-model-s-supercharger-700x388-700x457

Batteriet är främst framtaget för transporter, som exempelvis bilar, bussar och grävmaskiner, samt för användning i ett elnät där alltmer energi produceras lokalt med hjälp av förnyelsebara källor.

– Om vår batterilösning placeras i en Tesla skulle den kunna öka körsträckan med 70 procent. Till lägre kostnad, säger svenska Christina Lampe-Önnerud som driver bolaget Cadenza Innovation som utvecklat batterilösningen.

– Egentligen har Elon Musk och jag samma åsikt när det gäller små enheter. Men medan hans idé var att ta laptop-batterier, sätta ihop dem i ett tråg och addera säkerheten på utsidan har vi placerat allt inuti en burk av aluminium, säger Christina Lampe-Önnerud till Veckans Affärer.

Hon beskriver uppfinningen bakom hennes nya bolag, Cadenza Innovation, som en energilegobit för ingenjörer.

– Det handlar om ett nytt sätt att paketera energi. Vi har kunnat placera battericylindrarna tätare och satt dem i en keramisk insats med både termisk isolering och ett brandsläckande material. Denna insats har vi placerat en aluminiumburk för att få optimal kylning. Genom den här lösningen har vi kunnat ta bort en massa onödiga komponenter och få ut mer energi per volym. Förenklat kan det jämföras med en Harry Potter-bok som du kan hålla i ena handen, enkel på utsidan men avancerad på insidan, säger Christina Lampe-Önnerud.

Christina Lampe-Önnerud tror att Cadenza Innovations batterilösning kommer att finnas på marknaden om två år. Och exemplet med att placera batterilösningen i en Tesla, var just bara ett exempel. Vilka biltillverkare som potentiellt sett kan tänkas använda batterierna i sina bilar är ännu okänt.

Jesper Åhlander

 

31 JULI 2016

 

http://teknikensvarld.se/nytt-batteri-ger-elbilar-langre-korstracka-321690/