Veckans Affärer: Svenska “batteridrottningen” har lösningen på Samsungs brinnande mobiler

Media Coverage

 

2016-07-22 Veckans Affarer logo

Photo: Magnus Laupa

Photo: Magnus Laupa

Samsungs mardröm med Galaxy Note 7 bara fortsätter – senast igår började en enhet ryka ombord på ett flygplan i Louisville, USA. Men en svensk entreprenör säger sig ha lösningen.

Samsung har haft stora problem med modellen Galaxy Note 7; det har rapporterats om batterier som överhettar och fattar eld, nu senast ombord på flygplan. Detta har lett till ett massåterkallande av åtminstone 2,5 miljoner Galaxy Note 7.

Men svenska superentreprenören Christina Lampe-Önnerud säger sig ha lösningen på Samsungs problem.

”Ett säkerhetsproblem av den typ vi nu ser med Samsung Galaxy 7 tar oss alla tillbaka till grunderna. Den globala batteriindustrin måste prioritera säkerheten lika högt som kostnad energieffektivitet i tillverkningen och designen av batterierna. Brandskydd borde vara en grundläggande del av batteridesignen på cell-nivå, kombinerat med en förenkling av cell-strukturen”, säger hon.

Lampe-Önneruds startup Cadenza Innovation grundades för att introducera detta på marknaden.

”Våra batteriprodukters sammansättning och design förebygger termisk rusning, vilket är orsaken till att batterierna börjar brinna. Samtidigt möjliggör vi industriledande energi-densitet till ett lågt pris. Alla som jobbar inom vårt team har spenderat hela sina karriärer inom litiumjon batteriindustrin. Vi hoppas kunna bidra till både bättre prestanda och högre säkerhet – till priser som kan driva ett nytt energi-paradigm for elektriska transporter och lösningar för elnät.”

Hon har inga tvivel om framtiden för litiumjon-batterier.

”De har bevisats vara den bästa lösningen för portabel  lagring av energi under nästan 20 år, och kommer att fortsätta vara det i i många år framöver – med användningsområden som sträcker sig från mobiler och laptops till fordon och elnät.”

http://www.va.se/nyheter/2016/10/06/svenska-batteridrottningen-har-losningen-pa-samsungs-brinnande-mobiler/

Jill Bederoff, October 6, 2016