dt: Så vill Ludvikas batteridrottning förbättra världen

Media Coverage

 

Dt Se Logo

Äggkartonger är hennes nya melodi och den som tar ton blir uppmuntrad. Men har idén om en fabrik i Ludvika nått sin final? Batteridrottningen Christina Lampe-Önnerud sjunger ut.

Hon var färdig med företaget hon grundade, Boston Power, och “tog ett steg tillbaka”, som hon uttrycker det själv.

– Det var ju väldigt spännande som en resa först och främst, att både ha tagit sig möjligheten och faktiskt lyckats ta sig in på de här världsmarknaderna, egentligen mot alla odds.

Medan Boston Power gick vidare med satsning på fabrik i Kina, började Christina Lampe-Önnerud fundera på hur framgångarna hade fötts.

– Det var väl delvis för att vi hade så otroligt roligt när vi gjorde själva resan och vi njöt av att jobba tillsammans.

Sedan Boston Power bildades har batterimarknaden blivit ett crescendo. Klimatförändringarna finns i det kollektiva medvetandet och frågeställningar för att motverka den har lyfts upp på bordet.

– Samtidigt har fler blivit introducerade för tekonologin. För tio år sedan var det teknologerna som pysslade med elektriska motorer och funderade på vad det skulle betyda – i dag vet gemene man vad en elbil är, många har provat och flera äger en.

Världens batterifabriker blir fler och kompetensen blir större.

– Det här är en av de största tillväxtindustrierna jag kommer att uppleva under min livstid, konstaterar Christina Lampe-Önnerud.

Men den här gången är hennes angreppssätt annorlunda.

– Vi tog kontakt med flera riktigt stora bolag, berättade om vår nya idé att dra ner kostnaderna radikalt och optimera prestanda, i stället för att starta ett bolag som har fabriker och allt.

Affärsidén är i stället att jobba tätt med kunderna hela vägen, da capo al fine, och med dem som tillverkar batterier.

Christina Lampe-Onnerud

Det blev Cadenza Innovation, ett företag som uppfinner. Cadenza är en term som betyder att en musiker inom en ensemble tillåts uttrycka sig fritt, improvisera, leva ut, gå bananas.

– Jag hoppas att det ska inspirera medarbetarna, att man får en idé och de andra lyssnar och att det är ofarligt att ha fel. Om man har en kultur där man tillåter varandra att prata färdigt… det har visat sig vara en ganska stor grej för oss.

Ödmjukheten återspeglas i sättet företaget vill knyta till sig samarbetspartners, däribland ABB, och vara öppna med vad man kan och inte kan.

– Vi säger inte alls att vi har alla lösningar. Vi tycker om att samarbeta och har inget emot att spela andrafiol, men vi har spetskompetens inom batterifältet.

Christina Lampe Önnerud har i andra intervjuer berättat att de nya batterierna skulle kunna öka Teslas körsträcka med 70 procent. Lösningen är något som förenklat ser ut som en skolåda av aluminium på utsidan.

– Man kan säga att insidan är som en äggkartong formad av brandsläckningsmaterial. I håligheter sticker man ner energirullar som är som grundstommen i batterier, men små. Dem kopplar man ihop via ledningar.

Cadenzas framtid må vara upplagd för succé, men för den som inte räknat ut det har ridån gått ner för batterifabriksplanerna i Ludvika.

– Jag jobbade väldigt hårt för att få till det. Tyvärr har det tåget gått. Vi var tvungna att lägga fabriken i Kina när vi inte fick den respons vi behövde.

Sedan dess har Asiens dominans i batterifabrikernas värld blivit så stor, att det nu är svårt och kostsamt att bygga enskilda anläggningar i andra länder.

– Men jag skulle gärna vilja tacka dem som försökte få till det här, det beror verkligen inte på att vi inte försökte.

Christina Lampe-Önneruds hjärta finns dock fortfarande i Ludvika, bedyrar hon. Hon pratar kärleksfullt om hembygden, där familj och många vänner bor. Besöken är regelbundna. Dialekten finns kvar.

– Våra barn är ju tvåspråkiga och när de blir riktigt arga blir vi utskällda på dalmål.

Fakta | Christina Lampe Önnerud

Ålder: 49.

Bor: Connecticut, USA.

Familj: Mannen Per, barnen Anna-Maria och Mattias, samt hunden Sunny.

Yrke: VD för Cadenza Innovation.

Senast sedda film: Concussion, en film om hjärnskador inom amerikansk fotboll.

Senast lästa bok: Romanen What Was Mine av Helen Klein Ross.

Senast köpta teknikpryl: Ett 27 kilowatt stort solsystem som täcker hela taket på huset där de bor.

Andreas Falk

LUDVIKA6 augusti

Så vill Ludvikas batteridrottning förbättra världen